Wat te doen tegen snel vet haar.

Niets vervelender dan haar dat snel vet wordt… Je kent het wel, heb je je haar gewassen en mooi gestyled en de volgende dag is het alweer vet. Het liefst wil je je haar nu eigenlijk weer wassen. In deze blog vertellen wij jou do’s and don’ts over hoe om te gaan met vet haar en hoe je hier vanaf komt. 

Wij willen je graag uitleggen hoe vet haar ontstaat en wat de oorzaak is. Wij begrijpen hoe vervelend vet haar is. Daarom hier wat handige tips.

Hoe ontstaat vet haar?

Talg is een natuurlijke vette stof die wordt afgescheiden door de talgklieren in onze huid. De productie van talg is een natuurlijk proces en is noodzakelijk. Het houdt je haar en hoofdhuid gehydrateerd, het geeft bescherming en zorgt voor een goede pH-waarde. Een gezonde hoofdhuid heeft dus altijd een beetje talg nodig en is dus alleen maar goed!

Het snel vet worden van je haar ontstaat simpel gezegd door een overmatige talgproductie, je hoofdhuid maakt té veel talg aan. De huid bovenop ons hoofd is op dezelfde manier opgebouwd als de rest van je huid, maar het grote verschil is dat er op deze plek meer haar groeit. En laat het nou zo zijn dat op de plekken waar veel haar aanwezig is de grootste talgklieren zitten! 

Oké onze hoofdhuid heeft die talg dus nodig om gezond te zijn. Het snel last hebben van vet haar is echter ontzettend vervelend en vaak kom je in een vicieuze cirkel terecht. Hoe vaker je het haar wast, hoe eerder het weer vet wordt en hoe sneller je het opnieuw wilt wassen. Je hoofdhuid wil de vetten die verdwenen zijn tijdens het wassen maar al te graag weer aanvullen en gaat als het ware in “verdediging”.

De oorzaken van vet haar.

Dat jouw haar sneller vet wordt kan verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen zijn er een aantal factoren waar we helaas geen invloed op hebben:

Wist je dat het genetisch bepaald is hoe vet of droog jouw huid is? Het kan dus zomaar zijn dat jij een vette huid en dus hoofdhuid geërfd hebt van één van je ouders! 

Hormonale veranderingen zoals de pubertijd, menstruatie, zwangerschap en de overgang zorgen ervoor dat je hormoonhuishouding in de war gebracht wordt, waardoor je in deze periodes sneller vet haar door hormonen kan hebben. 

Vrouwen die zwanger zijn kunnen sneller last krijgen van vet haar door de verhoging van het oestrogeengehalte dat ervoor zorgt dat de talgproductie omhoog gaat. Heb je van nature al wat vettig haar dan kan het zijn dat dit tijdens je zwangerschap nog erger wordt.

Gelukkig zijn er ook verschillende veroorzakers van een verhoogde talgklieractiviteit waar we wel invloed op hebben en waar we dus iets mee kunnen.

Tips tegen vet haar:

Was je haar niet te vaak.

De meest waardevolle tip is: was je haar niet te vaak. Beperk dit tot 2 of 3 keer per week. Wanneer je je haar vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten (zoals talg) van je hoofdhuid. Hierdoor wil je hoofdhuid weer meer talg aanmaken. Je raadt het al: dit maakt je haar weet vettig, waardoor jij wéér je haar wilt wassen. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht. 

Probeer je haar dus niet vaker dan 2 of 3 keer per week te wassen om vet haar te bestrijden. In het begin zal het lastig zijn om je haar niet te vaak te wassen, maar hier moet je even doorheen! Je zult zien dat het beter wordt. Droogshampoos helpen je deze dagen te overbruggen.

Spoel shampoos en conditioners goed uit.

Zorg er altijd voor dat je shampoos en conditioners goed uitspoelt. Wanneer er iets van deze producten achterblijft, zal dit een vettig laagje achterlaten en hierdoor ziet je haar er vettig uit.

Breng een conditioner en masker alleen aan op de haarlengten en de punten.

Let op dat je de conditioner of masker voornamelijk op de lengten en punten aanbrengt. Deze delen van je haar hebben de meeste verzorging nodig. Op deze manier hoef je je hoofdhuid niet te masseren én voorkom je dat residu achterblijft. Hierdoor voorkom je daadwerkelijk vettig haar én je voorkomt dat het er vet uitziet.

Haal je handen niet door je haar.

Bij lang haar of een lok op je voorhoofd, ben je snel geneigd om het haar uit je gezicht te halen. Dat doe je natuurlijk met je handen, die vaak vet zijn. Door deze handeling meerdere keren op een dag te doen, krijg je snel vet haar. 

Probeer dus van je haar af te blijven, zet lang haar eventueel vast met een bamboe scrunchie en fixeer je nonchalante haarlok met haarlak. Ook zo kun je vet haar voorkomen.

Was je kussensloop regelmatig

Een simpele manier om vet haar te bestrijden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je ‘s nachts lekker met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en residu van je hoofdhuid zich keer op keer in je kussensloop. 

Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten en residu je (vaak nét gewassen en schone) haar weer vet maken. Om vet haar te bestrijden, kun je dus proberen je kussensloop vaker te vervangen.


Maak je borstel schoon.

Was niet alleen je kussensloop regelmatig, maar vergeet zeker je haarborstel niet. Doordat jij elke dag je haar borstelt zal er in de borstel talg ophopen. Maak jij je haar borstel niet schoon, dan zal je je schone haar met een ‘vieze’ borstel kammen. De EVE-LYN Brush is makkelijk schoon te houden en voorkomt haarbreuk. 

Aanbieding!
 10,45
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.